Kickan opererad

2012-11-07
Igår var då dagen här, när Kickans juvertumörer skulle plockas bort. Jag försökte charma mig till att få vara med och titta, men hygienregler stoppade den drömmen. Men jag fick vara med och söva henne i alla fall, och det måste vara klar mindre traumatiskt för en hund att kramas med sin matte till de somnar, än att de ska vara med främmande människor i en helt främmande miljö. Obehagligt när de full-sövs, fick de ja vu-upplevelser från när vår Aki dog i mina armar... Men hon var i goda händer, med favvo-veterinären Kristina och super-duktiga djursjukvårdaren Malin som assisterade.
För att göra nåt vettigt av tiden jag skulle vänta, åkte jag till Malin och lånade Ozzy, vår utflyttade trollunge. Han och jag tog bilen till Bjumisträsk och vandrade runt på härlig hedmark och även på ett hygge så han fick fin träning. Tyvärr slirade han på en isfläck och spräckte en klo, så nu har jag fixat jobb till Malin med rengöring och tass-skydd. Tog dock med honom och visade klon för vet Kristina, som trodde att den har chans att klara sig utan att ryckas bort. Så nu håller vi tummarna för det!
Tillsammans var vi även och hälsade på Maggan och Elle på Djurmagazinet. Vi lånade deras klo-sax och överraskade matte-Malin att hennes värk-ansatta händer fick vila från den uppgiften den här gången. Dessutom var vi ju så klart tvungna att köpa ett ben till både Ozzy och stackars Rocky som fick vänta hemma när vi fick vår herdestund ihop.
 
Finaste Ozzy
 

Man hade inte ännu ringt mig om att Kickan var klar, när jag tog Malin med till veterinärstationen för att visa upp Ozzy. Men när vi stod och väntade på assistans kom Kristina och trodde jag var där för att hämta Kickan. De bar ut en väldigt groggy tjej från op-salen, och trots att hon var så halvt borta, såg hon mig, och sen var det kört att få henne att ligga utan tillsyn. Så Kristina fick sitta med henne medan jag skjutsade hem Malin och Ozzy. Var ju inte riktigt lämpligt att möta den utflyttade sonen i det tillståndet!

Kickan hade blött väldigt mycket under operationen, så till den grad att man också varit tvungen att sätta in dropp. Kristina sa att hon blött så mycket att man fick ta sig en funderare om hon kunde vara blödarsjuk! Dock har hon aldrig annars visat sådana tendenser, så förhoppningsvis är det inte så.
Eftersom hon blödde så mycket, fick jag order om att byta bandaget redan idag på förmiddagen, och om hon fortfarande blödde fick jag inte ge henne smärtlindringen eftersom denna innehåller acetylsalicylsyra (=blodförtunnande effekt). Bandaget såg inte vidare trevligt ut, så det kändes väldigt bra att upptäcka ett helt torrt sår, inte ens sårvätska på vadd-tussen med koksalt som jag baddade med! Dessutom var det betydligt mindre rött och svullet än vad jag hade förväntat mig, med tanke på att det är många vävnader man har gått hårt åt.
 
Den här bilden blev av nån anledning lite mörkare, så det ser mer röd-rosa ut än det är i verkligheten.
Bilden nedanför, där jag satt på bandaget, visar mer korrekt färg.
 

Den tumör jag hade hittat, satt på nästa bakersta raden på vänster sida, så det ingreppet innefattade både det juver den satt i + det bakersta. Dessutom fanns en liten tumör på motsatt sida, så den togs ut lokalt för att skickas in på analys. Är den inte elakartad krävs ingen ytterligare åtgärd, men är den elakartad kan juvret behöva avlägsnas även på den sidan. Men det ingreppet hade inte kunnat göras samtidigt i alla fall, för det hade medfört alldeles för stora risker för Kickan, så jag fick själv ta beslut om att vi skulle göra så här. Annars hade den tumören fått sitta kvar, och så hade man tagit bort den när detta sår är läkt och Kickan har återhämtat sig. Nu är det bara att hålla tummarna att analysen säger att båda tumörerna var av benign = godartad typ!
 
Eftersom såret såg så pass bra ut, valde jag att ta av tratten på Kickan och istället ta på henne den overall vi låtit sy till henne. Dels är hon så olycklig med tratten, och dessutom mejar bulldoozer-Kickan ner både mig och de andra trollen med sin framfart. Igår fick hon vara utan både overall och tratt, då vi kunde vakta henne hela tiden, och hon försökte inte ens röra bandaget. Nattetid är det däremot tratt som gäller, för när det börjar klia kommer garanterat stor-tungan att smita på otillbörligt uppdrag!
 
I övrigt är Kickan lika pigg som vanligt, vägrade kissa med tratt på, men fixade det direkt när overallen kommit på. Perfekt placering av svanshålet, tillåter att både funktion nr 1 och 2 kan utföras med overallen på!
 
Tratt borttagen, overall på!
 
Eva Lundberg är verkligen jätte-duktig på att sy hund-attiraljer! Har tidigare köpt av hennes
halsband, men den här har hon specialsytt till Kickan.
 
Kan förresten berätta om att det blev ett bra slut på den tävling jag tidigare flaggat för här på bloggen och bett er om hjälp med röster, dvs en tävling där man kunde vinna hundmat för ett år och få chans att även vinna en fotografering. Min klasskompis Ica vann tävlingen med över 200 rösters marginal till tvåan. Så nu blev det en massa mat till gatuhundarna i Rumänien! Tyvärr valde inte juryn henne och Smiley till fotograferingen, men det är deras förlust!
 
Lev å må!

RSS 2.0