Älg-ben är mumma!

2011-09-29
Oj, nu blev det ett långt uppehåll på skrivandet igen! Men jag har mina orsaker till det, som vanligt! (ler) Men den här gången har det varit ett rätt tungt plugg-avsnitt på hundkursen, med bl a cellen som inte är en lite komplicerad historia. Men nån gång ska det sitta, det har jag get mig f-n på! Jag har även kommit till insikt, om att jag inte ska gå den kurs i Akupunktur för hundar, som jag ett tag övervägde att gå till våren via Luleå Tekniska Universitet, delvis på distans. Jag har nämligen kommit till den slutsatsen, att jag har alldeles nog med denna kurs, eftersom min ambition inte är att få ett betyg utan att verkligen lära mig det här! Risken blir att om jag tar till ännu en plugghistoria nu, kanske jag tappar glädjen i pluggandet som jag återfunnit efter så många år. Man pratar om att ha Akupunktur-kursen våren 2014, så jag får ta nya tag då istället! Den verkar väldigt seriös, och den vänder sig till sjukgymnaster som har grundkurs i akupunktur för människor = jag! (ler)

I höst har vi haft turen att få tillgång till mycket älg-ben, så vi har rent slagit till och investerat i en frysbox för att kunna ta emot allt vi får! Jisses som ungarna älskar att gnaga ben! Jag har precis haft en liten anatomi-kurs med mig själv, när jag delat på lite ben. Har plockat bort det lilla sesam-benet patella (knäskålen), som inte är nån höjdare att låta hundarna gnaga. Framförallt för att det är så litet, så risken är att de får det i halsen. Men patellarsenen var ingen lek att få bort, i synnerhet inte med en ovass brödkniv! (ler) Rätt utrustning för fel tillfälle... Mamma säger jämt att jag har fel kniv när jag ska skära något, kanske har hon en poäng... (ler) Men jag fick inte bara lös patella, jag lyckades även splitta upp femur och tibia från varandra (fibula var snällt nog redan borttaget, för det är alldeles för tunnt!), men korsbanden var ingen lek! Man förundras varje gång man får se det live, vilken avancerad och fantasisk apparat våra knän är!
Nu ligger trollungarna och gnager ben så det knakar och och smaskar i hela huset. Tar bort dem om en stund, så magen får vila...


Så här mysigt är det att vila en stund på soffan i familjen H-N! Här är
det husse som slocknat med Niki (vä) och Danica.


Hela gänget på samma ben, fast i det här fallet är det en "klöv" som
vi ska använda till spår = hjärngympa på hög nivå!


Jackie, Niki och Kickan


Niki var den som blev mest exalterad av klöven på den här sidan av
huset...


... men här ser hon att nån är sugen på att knycka det av henne...


... och "morsan" vågar man ju inte neka!


Den som däremot blev allra mest betagen av dessa överjordiskt goda
saker, var Danica! Hon åt med god aptit t o m av pälsen!
Senna bar mest omkring på sin klöv, och egentligen var det bara
Danica som på allvar gnagde på sin


Prinsessan Danica njuter av sin klöv, som det egentligen aldrig var
meningen att hon skulle gnaga på...


Fåren trygga - björken fälld!

2011-09-16
Robert har oroat sig ett tag för våran fd fina hängbjörk i fårhagen. Tyvärr är vi ju inga skogsmaskiner nån av oss, trots att jag har en pappa som varit skogsråtta halva sitt liv. Men vår vän Larsa är en riktig skogsråtta, och idag dök han upp, med dubbla motorsågar! I ren motorsågsmassaker-anda blev det platt fall för björken, och den var mycket riktigt så rutten att den knappt går att elda med!


Med ett spännband säkrades fallriktningen upp


När den inte ville fall, gick skogs-mulle, alias Lars-Erik, och gungade
lite på repet


Men den var tjurig och gav sig inte så lätt, så det var bara att såga
mer
Fläckvis var den fortfarande fin, vår hängbjörk, men den döda toppen
skvallrade om hur den mådde egentligen


Nu blev det Robert som fick skräck-uppdraget att gunga på linan


En uppgift han inte såg alltför självsäker ut med...


Lite fart under fötterna blev det också, för ner kom trädet!


Ivrig publik!


Värsta jobbet kvar...


En får-kliar-stubbe lämnades kvar, så inte Tolla, Bella och Ascona
skulle bli alltför ledsna


Lite prat-paus


Rädda tjejer håller sig undan


Styckning av liket
Det märks att Ascona är tuffingen i hagen, som de andra söker
trygghet bakom!


Pirelli höll på att skälla ihjäl sig när fåren parkerade utanför rastgården

Miljöträning i Haparanda

2011-09-11
Idag är det den där uschliga dagen då så mycket hemskt hände på andra sidan Atlanten... Så många galningar det finns! Lite ironiskt att detta otäcka skulle hända med Stefan Liv samma vecka... Så onödigt och så hemskt! Mina tankar går till hans familj...

I fredags var jag och mamma till Haparanda. Så fint nu när hundburarna är klara, eller de var nästan klara i fredags, men blev helt klara igår. Men i vilket fall kunde jag utan problem ha med mig tre tjejer på miljöträning! Först var jag och mamma på Hund & Jakt och shoppade loss! Vilket paradis med de fina priser de har på det mesta! Sen skeppade jag av mamma på ICA Maxi för handling till oss två-benta, så drog jag och girlsen till Djurmagazinet. Pirelli fick följa med in för första gången, och hon var sååååå fantastiskt duktig! Så följsam och uppmärksam på mig, trots att hon förmodligen gärna skulle tagit praktikplats som test-pilot! Risken var också överhängande att vi skulle åka dit för snatteri... (ler)
Sedan blev det promenader med alla tre utanför ICA Maxi medan vi väntade på att mamma skulle bli klar. De var jätte-duktiga allihop, men Kickan är verkligen inte lätt att få att gå fint i koppel! Vad gör man? Hon vet vad som gäller, hon vet också hur, men hon förtränger det lika fort. Suck! Stackarn har inte haft en bra start på sitt liv, men jag tror hon är rätt nöjd med tillvaron nu!

Innan jag åkte till Happis gjorde Jackie en liten skråma på Pirellis ögonlock. Så ironiskt då jag suttit halva fredagen och läst om ögonsjukdomar, och i synnerhet lärt mig hur viktigt det är med hela ögonlock! Men det satt rätt högt upp på ögonlocket, dvs inte i närheten av att sarga kanten, och dessutom gick det inte igenom. Pust! Pulsen han slå några slag extra innan jag rengjort och konstaterat fakta!

Idag har jag äntligen fått planterat de buskar som jag planerat för hela sommaren. En himla grävande på "stenåkern" här utanför oss, samt att skotta upp buskarna hos mamma och pappa. Moster-Rut assisterade mig, och vi knäckte nog ändå inte fler än 3 spadar innan vi gav upp och tog till det fantastiska hjälpmedlet som går under namnet "järnspett"! (ler) Ungarna gillade planeringsdagen på gården, då de fått avlösa varanda och vara ute stora delar av dagen. Sista passet, då jag städade lite i sommarens blomlådor mm, hade jag först Jackie, Penske, Senna och Danica med mig. Men Danica var på sitt skälligaste humör, så hon blev "invisad" till husse, och då fick både Pirelli och Niki komma ut istället. Så fem små troll var mina hjälpredare, och det gick oväntat bra. Senna var dock lite hårt attackerad, så han gick till slut in i farstun och vilade upp sig! Kickan fick lyx-avslutning på kvällen, då hon fick följa med mamma och moster-Rut till skogs. De skulle plocka ljung, men hittade inga. Men Kickan hon fick leka med Kongen i bla ett sandtag. Till slut var hon så trött att hon tog Kongen och sprang tillbaka till bilen och la sig. Så det var idel ädel trötta ungar på kvällen. Som det ska vara! Danica som blev invisad hade det inte så dumt hon heller. Hon och husse passade på med lite singel-träning och roliga tanke-pussel (Nina Ottosson), så hon var nöjd hon med!

Vår vackra lilla Pirelli leker med en av de leksaker som "mommo"
köpte; en pipis med svans, kan det bli mycket bättre?! (ler)


Jackie försöker knycka pipleksaken


Pirelli och lilla bäbisen


Niki inspekterar de nya "godisarna" jag hittade i Haparanda. En rätt
skojig sak; en kub av djurhud / ben med ett hål i som man kunde
få ut godis genom. Godisarna som var i var inte så uppskattade, men
när jag bytte till Frolic blev det fart!


Godiskuberna, som de såg ut innan hulliganerna gav sig på dem!
Numera är de uppätna, rubb och stubb!


Pirelli gillade kuben skarpt, redan innan jag bytte godis i dem.


Danica inspekterar skeptiskt en av de godisar hon fått ur kuben


Pirelli


Hur söt får man vara egentligen? Pirelli-bruden


Jackie och Penske; liten och stor


Men liten tycker inte hon är liten, så hon knyckte Penskes kub också


Så han fick vara utan en stund, till matte hjälpte honom att få tillbaka
sin kub


Niki-lilltroll


Husse, med det nästan färdiga golvet i vår nya halla. Den är helt klar
nu, förutom lite isolering i taket och ett fönster som ska in i ena
dörren. Jag är sååååå nöjd!


Danica i poserar i Haparanda, utanför Ö&B.


Pirelli hade nog kunnat tänka sig att ta plats som praktikant på
Djurmagazinet i Haparanda, om inte annat som prov-smakerska!
Svårt att sitta tillräckligt stilla för en mobiltelefonkamera, men visst
är hon söt här hon sitter framför ett helt ställ fullt av godsaker?!Mask-fobi!!!

2011-09-06
Ja jisses, har man inte lärt sig annat på hundsjukvårdskursen, så har man i alla fall lyckats få en riktig mask-fobi! Vidriga små varelser som kan inta våra trollungars kroppar OCH i vissa fall t o m våra egna! Jag, som innan valparna föddes i början av fjolåret, var mega-kräsen, står nu och analyserar bajs på löpande band! Nitisk med att plocka upp är jag också, men det har jag varit hela tiden, åtminstone i rastgården och hemma på gården. För vissa vidriga kryp, måste ju alltså bajsas ut först, och komma tillbaka in i systemet igen innan de kan utvecklas till maskar! Oj, oj, oj, jag ringde t o m SVA igår och pratade med en kunnig veterinär. Man rekommenderar ju nämligen inte att man avmaskar om man inte har väldigt starka skäl för det, då man börjat se en ökad tendens till resistens hos maskar. Men sen är det ju inte bara det att tro eller veta om de har mask, man ska ju även ha en teori om vilken sorts mask de har för att välja rätt sorts avmaskningsmedel. Är ju lätt att tänka att man tar ett som tar brett spektra, men då ökar man ju risken för resistens ännu mer, för man ska ju bara försöka avmaska mot just den parasit de har, OM de har någon. Veterinären på SVA rekommenderade att man skickar in ett avföringsprov till dem för analys, innan man sätter in någon form av behandling. Det kostade 286:- + moms / prov... Men man kunde få 3 olika prover samanalyserade, vilket innebär att jag BARA skulle behöva betala för 3 prov. Samtidigt så tyckte hon inte att jag behövde få Kickan och Senna analyserade, för tydligen är det ytterst ovanligt att annat än valpar och unghundar har maskinfektioner. Så rekommendationerna säger inte ens längre generellt att man ska avmaska hela flocken för att man sett mask hos en hund! Händer mycket inom veterinärmedicinen nu!
Jag har egentligen inget annat som stödjer mina misstankar, än en tunn Jackie, och en ny-förvärvad hypokondri hos mig själv efter allt man läser om på hundkursen! (ler)
Samtidigt är det ju väldigt bra, att man blir om sig och kring sig och tar reda på saker och ting. För egentligen är det väl så man borde göra, vid minsta misstanke, att man skickar in ett prov. Men jag undrar om min delvis omvända kräsen-mage klarar att gå så långt... Tur vi har en husse att tillgå i så fall! (ler)

Igår var jag till tandläkarn, och fick en tidig julklapp i form av "inga hål"! Så i ren glädje svävade jag in på Djurmagazinet med Penske och Danica, som fick pussas litet och snatta lite godis. Bra miljö-träning!

Överväger en pluggfri dag idag, och istället ge mig lite tid att pyssla med lite smycken... Får se hur det blir, vill inte riskera att tappa den plugg-energi jag lyckats uppbåda!


Husse fick göra en blixt-utryckning till Luleå i fredags, och en överlycklig
Kickan tog plats med honom i bilen!

Senna 3 år idag!!!

2011-09-01
Idag fyller världens finaste Senna 3 år!

Senna 3 år idag!

Helt sjukt vad tiden går! Det var ju alldeles nyss vi hämtade vår troll-pojke i Bygdeå! Men det rinner mycket vatten under broarna, nu är ju hans trollungar 19 månader i morgon!
Dagen till ära har vi haft vår regelbundna renovering idag. Vi brukar köra minst varannan vecka, ibland oftare.


Tandskrapa, vaddtuss med OTO-clean och kloklippare! Borsten är
också använd, men den glömde jag ta med på bilden.

Tandstensskrapning är något många glömmer bort. Gnager hundarna mycket ben, brukar det inte vara något större problem, men i synnerhet de stora vampyrtänderna fram kan av och till få lite gul beläggning = tandsten. Om inte annat är det bra att vänja de små liven att man även är i munnen och bökar! De flesta försäkringar omfattar inte tandvård vars behov uppstår till följd av bristande munhygien! Något som är värt att tänka på! Det är väldigt lätt att skrapa tänderna, under förutsättning att hunden är med på noterna. Våra är jätte-duktiga! Pirelli tjorvar väl lite, men hon blir duktigare och duktigare. Tycker väl inte riktigt om situationen att bli fasthållen om nosen, vilket är helt förståeligt men inte accepterat av Hitler-matte! (ler) Penske däremot, han sitter rent och håller upp läppen själv så det går jätte-lätt att skrapa. Jag brukar skrapa lite, trots att det nästan aldrig finns något att skrapa bort.

När det gäller öronen, har jag ju god hjälp av mina trollungar, för de rengör ju varandra. Men vad jag har märkt, är att det ofta ändå är en liten "beläggning" på själva öronlappen. Man får gnida lite med en vaddtuss, går säkert bra med vatten, men jag använder några droppar OTO-clean. Kickan fick klåda i öronen ifjol, så hon fick rekommenderat att jag skulle rengöra med just OTO-clean och så fick hon några droppar också. Nu i sommar började hon visa tecken igen, men då började jag direkt med rengöringen, och symtomen försvann direkt. Därefter har jag tagit det som rutin, även det. Tydligen är det inte så ovanligt att Schäfrar får klåda i öronen, trots att våra vänner med stå-öron har det betydligt lättare än de med hängöron.

Skolan flyter på, har bara haft en data-träff ännu, och det var mest teknik-genomgång. Men jag måste säga att jag är imponerad av mig själv hittills, vilken disciplin jag har för att plugga! Dessutom tycker jag att det är skoj! Hoppas det håller i sig bara!!! Igår hade jag dock plugg-fri dag, pysslade med lite annat, som bl a smycken. Men idag hoppas jag att jag ska vara duktig igen, men jag kände att det var dags att uppdatera bloggen också!


Avtorkning av blöt Danica
Puss


Kickan svalkar sig


Danica-mys-unge
Pirelli


Jackie, Pirelli, Niki & Senna


Klart man alltid ryms närmast matte!


Ett armband till mamma


Danica i husses famn, Kickan tittar lite undrande...


Pirelli med sin bäbis! Hon blev lite skendräktig efter sitt andra löp, men
visade det inte med annat än att gå och bära lite då och då på denna
"hundvalp i strumpa" (gummi-leksak med pip) som de fått "ärva" av
finaste Aki (som aldrig lekte med den...). Hon brukade ligga på soffan
och bita i den så den pep, och sen började hon gnälla själv. Så söt!


Niki & Pirelli


Rastgården är bra till annat än hundrastning! Passade på att tvätta
mina ljusa mattor, då jag inte riktigt ville ha dem på plats under
Danicas löp.
Danica och Niki


Penske-puss


Jackie


Niki


Niki luktar på mattes blommor, kanske smaka lite också?! Hulliganer!


Min egenhändigt sådda krasse, har blommat som bara attan!


Million Bells, en av min favvo-blommor sommartid. Så tacksamma!


Min fina Wäppling som jag fått av gammel-farmor för många år sen.


Paus, rast & vila på altan (Danica & Jackie)


Jackie, som vanligt i en solstol


Pirelli & Niki


Finaste Niki
Jackie på nya hyllan! Husse har fått snickra en hylla till hörnet bakom
hörnsoffan, för att vi ska rymmas allihop i soffan! Eller, snarast för
att jag och Robert ska rymmas i soffan! (ler) Blombrädan är ju alltid
upptagen, men det här hörnet är det sällan Jackie släpper ifrån sig!


Husse målar fönster!


RSS 2.0