Älskade viltstängsel!

2011-08-24
Igår fick jag verkligen vatten på min kvarn, angående att viltstängslet runt vår gård är bland det bästa min kära make "gett mig" under våra dryga 15 år tillsammans! Jag var själv in till Kalix en sväng, till optikern för att fixa nytt recept på synen, då jag vunnit ett par glasögon via Lensway! Danica fick följa med, så Robert i lugn och ro kunde aktivera de andra så de skulle vara trötta när matte skulle skola klockan 17. Han hade lekt klart med hela gänget och befann sig som tur var inomhus, när han hörde ett illa-varslande ljud. Då visade det sig att två hundar rykt ihop utanför vårt stängsel! Tack och lov finns nog inte många hundar som tar sig över 2,06 cm! Robert tog ett baseballträ och drämde det i en stolpe utmed slagkämparna, som blev rädda och sprang åt varsitt håll. Tänk om vi inte haft vårt nya höga stängsel?! Då hade vi kanske fått in dem på gården, och vad hade hänt om någon av våra varit ute då?! Danica och Senna brukar få vara ute själv och jyra på en stund, de är rätt självständiga och tycker det kan vara mysigt en stund. Usch, vågar knappt tänka tanken. Den ena hunden tror jag är nån form av amstaff-blandning, som tillhör en missbrukare i vår närhet. Vi har länge fasat för vad som kommer hända den dagen den kommer lös. Nu hoppas jag det gick bra ändå, både för den och den andra slagkämpen som visade sig vara vår vän "Bosse", som verkar ha ett luktsinne utöver det normala. Han känner av våra löptikar på flera kilometers avstånd, fågelvägen! Han har inte hälsat på sedan tjejerna löpte i maj, men nu när Danica haft sin höglöp var han på G igen. Bosse litar jag på, han är snäll i alla fall mot tikar och människor. Men i synnerhet efter Niki blev påflugen av en amstaff-blandning (hane) när hon var valp, så är jag extra skeptisk mot dessa kampisar. I synnerhet de med hem som denna stackare har!

Skolan igår kväll gick bara bra. Tekniken fick godkänt, och hundarna var lugna. Nu behövde vi inte ens ha mikrofonen på hela tiden, så jag oroade mig nog i onödan. Men det är alltid trevligt att bli av med sin "oskuld" och sluta rädas inför det okända! (ler) Nu är nästa träff inte förrän 13/9, men det är mycket plugg under tiden!

Crazy dogs!

2011-08-23
Jaha, sedan i lördags befinner sig prinsessan Danica i höglöp, och det verkar smittsamt för hela flocken är skvatt galen! Nåja, inte riktigt, men energi-nivån är klart uppdragen, för att inte kallas stressad!
Får trösta mig med att det bara är några dagar kvar... Än inga större griniga tendenser från frökens sida, så vi hoppas hon får en lugn skendräktighet den här gången!
Problemet med den uppstressade stämningen, är att vi skäller extra mycket. Något som inte är särdeles bra för matte, som har sin första dator-träff på hundkursen ikväll... Låter inte så vackert i mikrofonen om det skäller i bakgrunden... Nåja, får försöka köra race och lägga spår innan det börjar, samt förse trollen med tjurmuskler! Men tiden är svår att få ihop, för 14.30 och 15.00 ska jag och pappsen till optikern, och 16.45 ska vi vara inloggade... Där mellan måste utfodring också ha skett, eftersom träffen är två timmar... Inte bara hundarna som är stressiga nu! (ler) Nåväl, allt ordnar sig!

Jag har i alla fall hunnit läsa igenom de tre första kursbreven, och det är såååå intressant!
Måste ta chansen att här rekommendera alla att försöka ha kolla på normal-temp och helst även normal puls på sina hundar. Har aldrig tänkt på det själv tidigare, inte förrän jag läste om det nu. Men de flesta föräldrar har nog jätt-koll på om deras ungar är låg-tempade, etc. På hunden är det extra viktigt, eftersom de har ett normal-temps-intervall från 37,5 - 39,2. Dvs att en som är låg-tempad har ju feber vid en temp som för andra är normal, och det är ju ett ganska stort spektra. Dessutom stiger tempen några tiondelar hos veterinären, för att hunden blir stressad. Så har man koll på hundens normal-temp, har man underlättat mycket! Här blev det termometer fram, när jag läst det området. Så jag tempade hela gänget och skrev upp det i hundboken, inklusive datum och kommenterar om hur de uppförde sig under mätningen. Nu har jag för avsikt att följa upp detta några gånger för att få fram ett snitt.
Därefter plockade jag fram mitt stetoskop och lyssnade på hjärtan samtidigt som jag pulsade. Det är svårt att pulsa hundar, för de har något som kallas respiratorisk arytmi, dvs de har högre hjärtfrekvens och därmed puls på inandning, samt att de i allmänhet har en rätt oregelbunden puls. De kan även ha ett sjukdomstillstånd där varje hjärtslag inte ger upphov till ett pulsslag, vilket man kollar genom att lyssna på hjärtat samtidigt som man pulsar. Tack och lov hade inget av våra troll någon tendens åt det hållet, och deras puls låg klart inom normal-intervallet.

Hoppas jag inte tråkar ut er med sånt jag läst, för jag tycker det är så intressant och just såna saker man verkligen kan göra för att förbättra förutsättningarna för friska hundar, alternativt rätt omhändertagande av sjuka hundar, är ju av godo!

Vart tog sommaren vägen?

2011-08-11
Tänk att man aldrig lär sig att inse hur fort en sommar går, man blir lika förvånad varje år som man slår om till Augusti i almanackan. Så vansinnigt fin sommar vi har haft här i norr, finns då ingen som kan klaga. Utom möjligen jag då, som tycker det varit lite väl varmt och lite väl lite regn. Men man kan ju inte få allt, och hellre för mycket av det goda än det dåliga så klart.

Förra fredag var jag, Robert, Danica och Jackie till Boden och skrev noter. Båda tjejerna skötte sig exemplariskt. Dock märks det ju så klart att Danica fått vara med mer, för hon la sig direkt och sov i baksätet på rallybilen, medan Jackie först helst ville sitta i min famn. Lite svårt att sitta och skriva med en liten hund i famnen, även om hon är våran minsting med sina 26 kg... Så till slut fick jag henne att acceptera baksätet, där hon slog sig till ro med huvudet på Danicas rumpa. Vi var även förbi till familjen Svensson, där Peter och Andretti befann sig. Så jag fick många pussar av "Andi" och hennes vapendragare Moa. Moa, är alltså Sennas dödspolare här i livet, men tyvärr har det inte blivit så mycket date´ande för deras del sedan Kickan och valparna kom in i våra liv. Så jag tar gladeligen för mig av Sennas pussar också, för Moa är verkligen en helt underbar tjej. Nu hade stackarn drabbats av våt-eksem i ansiktet, och var tvungen att ha tratt. Man lider verkligen med de små liven när man måste utsätta dem för det tortyr-redskapet! Ändå hade Ingemar modifierat den här tratten, så den var verkligen så liten den kunde vara.

Jag har misstänkt ett tag att Danica är på gång att börja löpa, och i förrgår såg jag att vulvan började bli svullen. Igår bekräftades mina misstankar med lite blodfläckar. Bara att hoppas att vi inte ska få nån grinig period den här gången, vilket det blev efter förra löpet under en suspekt skendräktighet. Det var väl i princip då vi hade klippkort på veterinärstation för broderi-träning... Nåväl, den som lever får se, ingen idé att oroa sig i förväg.

Idag har vi haft total-rengöring här i gänget, med klo-klippning, öron- och tand-rengöring och borstning av pälsar. Jisses vilken päls han har vår kära Senna! Jag har försökt tunna ut hans gigantiska päls på bakbenen, och klippt lite runt avgasröret. Kanske inte blev jätte-snyggt, men syns inte så förskräckligt mycket, och dessutom var det nödvändigt. Både han och Penske fäller en hel del nu, och jag är förundrad att inte Penskes svans var hårlös efter de mängder hår jag borstat bort där!
Nu sover gänget gott, eller fel, inte Penske. Han har hittat en bit tjurmuskel som någon lämnat, och givetvis ser vår mat-inhalator till att städa upp! (ler) Men han är så aktiv vår pojke, så hans hull är inget att oroa sig för. Jag har t o m fått dra upp hans foder en aning, då revbenen började bli väl så lätta att känna ett tag.
Synd man inte kan få dra ett snitt på hulliganernas matlust, så inhalatorerna kunde smitta av sin mat-glädje på Jackie. Nu är hon inne i en jätte-dålig mat-period. Vill inte alls ha sånt som serveras i skålen. Så i förrgår bakade jag hundkex igen, som till största delen består av just hundmat. De äter hon med god aptit, liksom allt annat som inte serveras i skålen...

I förrgår skulle jag haft första dator-träffen för Hundsjukvårdsutbildningen. Men det blev teknik-trubbel från skolans sida, och därför blev den uppskjuten till den 23/8. Både för- och nack-delar med det; mer tid att förbereda sig, men mer tid att vara nervös för att inte bemästra tekniken när den dagen kommer!

Nu ska jag gå och fylla min eftermiddag med lite Peyote-stitch, Patrik Sjöbergs ljudbok och lite hundplugg.
Lev och må!


Danica var lite avis på Jackie som sov i min famn på vägen hem, i
Vito´n, men till slut slocknade hon i husses famn. Tur husse är Svensk
Mästare bakom ratten, så det funkade trots ett hund-huvud i rattnavet!

RSS 2.0