Gammel-farmor finns inte mer...

2011-01-24

Igår morse, klockan 05.40, somnade min älskade gammel-farmor in. När jag är nedstämd kommer det dikter, men jag brukar inte dela med mig av dem. Dikten jag skrev till min farfars dödsannons, var ett första avsteg, och nu är jag jätte-modig och delar med mig av min dikt till gammel-farmor : 




En flitig hand

Har fått sin vila

Timglasets sand

Har slutat strila


Sista kapitlet är skrivet

i livets långa bok

den sista versen i livet

du sluppit ditt tunga ok

Din saga har tagit slut

En nära sekellång era är över

Livets låga har brunnit ut

Du har fått den ro du behöver

Fåglarna kommer sjunga ditt namn

Dina andetag är nu ett med vinden

Vi glömmer aldrig din varma famn

Tårarna rinner sakta på kinden

Tiden som flytt går inte att fånga

Men vi tröstar oss med minnen många

Ty borta är endast den som ingen kan minnas

och i våra hjärtan kommer du alltid att finnas!
/Jenny


Smyckesrea!

2011-01-20
Kom på att jag skulle kanske lägga ut lite smycken här också, av de som jag rear bort på facebook!
Alla örhängen med jultema är 2 par för 50:- och övriga är 2 par för 75:-

http://www.facebook.com/album.php?aid=2074366&id=1304442414&saved#!/album.php?aid=2074366&id=1304442414


Rea på halsband och armband, 35:- / st :

http://www.facebook.com/album.php?aid=2072528&id=1304442414

Vill man ha dem skickade tar jag 12:- i porto oavsett hur många man beställer (dvs även om portot skulle bli högre!).

Det står under bilderna vilka som är sålda!!!

Ni som har facebook kan titta via länkarna, övriga får skicka ett mail så delar jag med mig av albumet direkt till er mail. Var så många bilder att ladda upp hit...


Ett smakprov ur samlingen Örhängen!



Slagsmål & duktiga ungar

2011-01-20
Igår hade vi ett riktigt raggar-slagsmål i gruppen! Det var Danica och Pirelli som började, men till slut tror jag bestämt alla utom grabbarna och Jackie var inblandade. Men tack och lov var det snabbt överstökat, måhända tack vare mitt och Roberts ingripande, och tack och lov verkar det stämma detta med att det inte är ovanligt med interna uppgörelser i en flock men däremot desto ovanligare med skador. Jag misstänker att vi kommer att få uppleva fler liknande saker, åtminstone till alla passerat två år och kan kallas vuxna. Men sen kan ju alltid saker som sjukdomar och likande få till stånd oreda i flocken och därmed åtminstone försök till rangförflyttning.
Pirelli blir i alla fall alltid väldigt ledsen och ynklig efter incidenter som denna, så då tog jag henne och Senna på kombinerad sparktur och promenad, där Pirelli fick vara lös en stund. Emma och Rut var så klart med. Efter den turen blev det likadana turer med övriga gänget också, vilket innebar att jag rastade hund från ca 18 till 21.30! Är faktiskt lite ledbruten idag! Nu ser jag fram emot ljusare tider, så man kan nyttja fler av dygnets timmar till både skidåkning och slädkörning också, även om man är en mörkrädd harpalt som jag! Men då vill det ju förstås till att kära maken tar släpet och åker och hämtar släden vi fått lov att låna!
När jag vallat hundarna färdigt och kom hem, blev Pirelli som ett plåster. Hon hade inte tagit sig ro att sova alls medan jag varit borta, så när jag landade i soffan var det en alldeles färdig tjej som slocknade i min famn! Sen sov hon mellan mina ben i sängen hela natten, Jackie sov på min kudde och Niki kloss mot min vänstra sida. Kanske inte underligt att man är lite ledbruten?! Idag är Pirelli betydligt kavatare, men man känner att hon trevar sig fram lite, och kollar lite vad som accepteras. Hon gillade dock skarpt när jag lämnade henne i hagen med Jackie och Penske, och tog med mig övriga in. Då var hon trygg ett tag och lekte som vanligt. Däremot var det svårare att få in henne sen... (ler)
 
Jag har börjat träna hela gruppen med Fredrik Steens "fråga-övning", där de ska titta mig i ögonen och fråga om lov. Skralt förklarat, men det står om övningen i Fredriks senaste bok. Funkar jätte-bra, och faktum är, att trots att jag tränat mindre än en vecka med dem, så börjar det dels gå väldigt bra men jag ser även förbättringar i övriga träningen. Framförallt kanske hos Kickan, som börjar engagera sig och gärna vill träna. Idag har jag hunnit lära henne och Niki "puss" och "stå". Den senare brukar kunna vara lite svår att lära sig, men båda fattade direkt då jag gav kommando och handtecken. Jag blev alldeles paff. Detta är ju ett av problemen med så stor flock, att få möjlighet att träna individuellt med dem. Det gör ju också att det mesta tar längre tid, men vem har bråttom?!


Passa er för pinnar!

2011-01-11
Man har läst och hört mycket om hur farligt det kan vara med pinnar, och vi är väldigt restriktiva med den varan till våra troll. Visst har det hänt att man kastat nån pinne när man inte haft annat att kasta vid vattnet, men annars har försiktighet rått. Dels för att man hört om hur hundarna kan få i sig bitar och måste opereras, om inte värre än så... Men även för att om hundarna är vana att apportera med pinnar, kan de bli väldigt uppstressade vid vanliga skogspromenader, eftersom det finns så många pinnar att jaga.
Igår fick vi en incident som styrkte oss i vårt beslut om avhållsamhet gällande pinnar. Trollen är hopplösa på att bita lös kvistar från våra buskar, och igår var det Pirelli som hade fullt bus med en kvist. Plötsligt började hon tugga frenetiskt och nästan kväljde, man såg att det stegrades och blev värre, och jag och Emma försökte hjälpa henne. Trots att man såg hur uppstressande situationen var, var hon ändå förhållandevis lugn, något som förmodligen beror att hon litar till 100% på både mig och Emma. Till slut lyckades Emma se en pinne som fastnat tvärs över gommen, nästan längst bak i munnen. Men hur skulle vi få bort den, när Pirelli tuggade så frenetiskt. Till slut lyckades jag få ett bra grepp om Pirelli, så jag fick en hand fri och kunde hjälpa Emma att hålla underkäken. Då lyckades Emma, med sina små kirurg-händer, slita ut pinn-helvetet som satt som berget! Ni skulle ha sett Pirellis reaktion! Normala hundar skulle ju varit rädda för att man hållt fast dem, men hon betedde sig som om hon var oerhört tacksam. Satt utmed mig, och jag körde lite lydnadsträning med sitt, ligg, etc, och hon agerade som en lydnadschampion! Efter några minuter började hon köra sina race som vanligt med Senna, och hon verkade inte ha fått något sår i munnen av incidenten. Vi såg inget blod, och hon hade inga problem att äta sina Frolic.
För oss återstod att pusta ut, efter ett lyckligt slut!!!

Skidpremiär - en egen "tour the ski"

2011-01-09
Så har man då precis varit och åkt 4 skidturer, med härliga trollungar!
Jag hade bara glidvallat och det var mängder av snö på isen, men den största pärsen var att ta sig de några få hundra metrarna ner till isen... När jag hade dubbellina och två galningar på draghumör gick det lite för mycket undan. Senna och Kickan provade jag inte ens ta på mig skidorna förrän jag var nere på isen, och det var klokt. Sen blev det två vurpor utanför moster-Åse och Kenth´s köksfönster... Tur de var borta! (ler) Först en med Niki och Penske, då jag skulle försöka klara av bedriften att ploga på ett smalt skoterspår... Skidorna sög fast rätt snabbt! Sen var det med Jackie och Danica, då jag skulle försöka undvika att köra på dem och fick för tung rumpa och ramlade baklänges. Men i övrigt höll jag mig på benen, trots att det är några år sen senaste skidturen! Nånting säger mig att jag kommer att ha träningsvärk i framförallt armarna i morgon!
Nåväl, Senna var inte så dragivrig, och Kickan blev oväntat snabbt rätt trött. Kanske för att hon tog rätt många chanser att sätta Senna på plats. Så fort Senna kom upp jämsides, tryckte hon ner honom.  Däremot Niki och Penske, var rena mönster-hundarna och sprang lite lagom fort och uppträdde charmant mot varandra! Jackie och Danica var ungefär som Senna och Kickan, medan Pirelli fick springa själv. Det är jätte-stor skillnad att åka med bara en. Till att börja med en fröjd att ta sig fram till isen, men sen blir det mer tjorv fram och tillbaka, busa lite med matte, osv, så med det material jag hade på fötterna och det före som rådde, behövdes det definitivt två hundar framför sig idag!
Vi har äntligen fått lite snö, och det var helt underbart snö-bus när vi var ute. Lite vasst om kinderna för det blåste rätt bra på isen, men det var mysigt i alla fall!

Igår var vi och skrev noter. Emma var här med Niki, Penske, Jackie och Danica. Senna fick vara hos mamma och pappa, där han passade på att göra lite rackartyg; åt upp lammsteken mamma skulle ha till middag! Hade rätt vass odör här hemma på kvällen... Kickan och Pirelli var med oss i rallybilen, och skötte sig exemplariskt! Jag sa till Robert att det går inte att fatta att Pirelli faktiskt bara är 11 månader! Så lugn och fin, där hon la sig bland rören i bågen. Vi tog några pauser och lät dem springa i djupsnön. Inga problem att ha dem lösa, då vi var mitt ute i ingenstans, med god sikt flera km åt varje håll.

Nyår avklarat & 11 månader passerat!

2011-01-05
Så hade man precis blivit van att skriva 2010, då är det dags för 2011! Tiden går verkligen tok-fort. Om inte annat ser man det på trollungarna, som nu är 11 månader och 3 dagar!!! Herrejösses, de ska nog börja benämnas unghundar snarare än valpar nu... Men jag kallar allihop för "ungar", och det lär de få fortsätta att heta.

Nyår gick faktiskt rätt bra. Senna var förstås rädd, och saken blir ju inte bättre att somliga idioter inte kan hålla fingrarna i styr från att smälla flera dagar före, hela nyårsafton och flera dagar efter. Var fortfarande någon som smällde igår. Hur egoistisk får man bli? Det är t o m olagligt, då Kalix kommun antagit restriktioner som säger att man bara får smälla på nyårsafton från 20-02, övrigt tid krävs särskilt myndighetstillstånd. Men ofta folk verkar bry sig! Är väl kanske som det man själv ser att det står 90 på skyltarna vid vägen...
I alla fall så var jag och pappa inne med ungarna, medan mamma och Robert hade jour i fårhagen. Fåren hade varit förhållandevis lugna, och Bella hade njutit i fulla drag när Robert stod och kliade henne. Tolla är ju lite blygare av sig, medan Ascona för ovanlighetens skull varit mest orolig över ljuden och packat sig längs in i deras "Nalovardo".
Här inne gömde sig Senna under bardisken / köksön hos pappa, medan övriga troll gnagde tjurmuskel. Penske blev lite orolig när det smällde som värst och skällde lite, men jag vet inte om jag ska tolka det som vakt eller skott-rädsla. Tror mest och hoppas på det första! Men sen fortsatte han att gnaga han med, och alla tjejer var helt oberörda.


Har-palten Senna under köksön med "morfar"

Igår var givetvis kallaste dagen i år, för det här året har ju inte varit så länge, men jag tror det var även kallaste dagen i vinter; -27,8 som värst! Var -25 när jag skulle ut med hundarna, och det var nästan så jag övervägde att vara en dålig matte och bara låta dem gå i rastgården. Men det klarade jag ju så klart inte av, utan på med kläderna och ut. Någon hjälp från Hästholmarna räknade jag ju givetvis inte med, speciellt inte då Rut börjat bli förkyld redan dagen före. Men tror du inte de kom, mina änglar Rut och Emma!!! Blev genast flera grader varmare, då man fick så välkommen hjälp, och dessutom går det ju så mycket fortare när flera kan komma ut på en gång. Ingen av ungarna verkade frysa heller, utan de ville vara ute ännu längre. Otack är världens lön! (ler)


Niki får prova Ruts mössa


Hon verkade trivas bra, och blev riktigt sur när någon av de andra
försökte ta av henne den!







Igår fick jag färdigt två uppgifter till min hundkurs, och nu återstår bara en. Normala utbildningar brukar det kännas skönt, men den här är så intressant att jag inte vill att den ska ta slut. Den sista uppgiften handlar om Etologi, och jag har precis börjat läsa Etologiboken av Ingrid Tapper. Där läste jag ett bra citat :
- Hjärnan drivs av socker och nyheter!
Såååå sant!
Tänk om man aldrig fick vara med om något nytt, bara traska på i samma spår, se samma filmer om och om igen, samma böcker, etc. Det är situationen för många hundar, och ofta inte av elakhet från ägarna, utan rent otänkthet. Man tror det räcker med promenader, men en hund behöver så mycket mer än så.
Är så intressant att gå kurser som denna, för även om mycket är sånt man redan vet, så får man en liten kick och kommer på nya saker man kan göra med sina underbara familjemedlemmar!

Började plocka bort julen igår, och i princip allt som inte lyser är nu nedplockat. Men nån stjärna och nån gardin är kvar än, för det är ju så mysigt! För att inte tala om fiberoptik-tomten och ängeln... Är ju så länge till nästa gång, så ett tag till får man njuta!

Pappa och Jackie har slocknat på soffan, i väntan på 12-slaget


Jackie och varg-nallen


Niki


Kickan


Danica


Niki


Pappa, Pirelli och Jackie




Jackie

'
Tjurmuskler på 12-slaget, var en poppis grej. Framförallt bland
tjejerna!


Pappa ser nyårstalet med Malmsjö, men sen blev det spännande
hockey-match då små-kronorna slog Kanada. Snöplig förlust sen mot
Ryssarna i semi några dagar senare... Snyft!


Ring in 2011!


Niki njuter av sin tjurmuskel




En uppspelt och rädd Senna ville inte äta sin tjurmuskel


Matt-marodören Jackie


Julen har börjat åka ner i lådor, här är det samlartomtarna från WWF
som står på tur. Har samlat sedan 1997, trevligt nu när det börjar
vara ett gäng...

Bums ner i kartongen!

RSS 2.0