Vilda västern utomhus!

2010-03-29
Precis varit ute med elvorna, i gäng om 3 resp 2 åt gången då jag var själv. Pust! Vilket jobb! Galnast ikväll var tveklöst Andretti, Mansell och Monza, som jag fick jaga ute på vägen ett flertal gånger. Till slut fick jag plumsa i djupsnö för att hämta Mansell, som inte ville in (ler). Men nu ligger de och sover, så jag tänkte bara snabb-uppdatera lite, innan jag intar TV-soffan medan frid ännu råder.

Igår avmaskade och vägde vi gänget. Penske har nu brutit 8 kg-barriären! Lola har gått upp som delad tvåa med Andretti, på den oerhörda vikten av 7,3 kg. Mansell ramlade ner till fjädeplatsen med sina 7,2 kg. I övrigt var Jackie minst med sina 5,8 kg och i övrigt låg de flesta runt 6,5 kg.

I förmiddags var Robert med mig och elvorna ute (han är förkyld och hemma från jobbet), så då blev det äntligen lite ute-bilder som jag tänkte dela med mig av. Jackie blev rädd för något andra gången vi var ut, och har varit väldigt ynklig därefter. Men vi har jobbat med henne och försökt peppa henne, och baske mig om hon inte var en av de kaxigaste ikväll! Nästan så man vill backa bandet en aning... (ler)

I morgon är raringarna 8 veckor, och man fattar inte vart tiden tagit vägen. Så många har sagt att det inte kommer bli svårt när de ska flytta, för man kommer att vara sååååå trött på dem ändå. Men... Jag väntar på att den tröttheten ska infinna sig... Visst är de vilda, och visst är det mycket jobb, men... Det är ju våra ungar! Det är ju mysigt!


Andretti gör sitt race-inspirerade namn rättvisa!

Likaså Schumie!!!



Jackie sökte skydd mellan mina ben, då hon ännu var en har-palt.
Tack och lov har det mesta släppt!


Trollungarna speglar sig i bussen; Schumie, Niki och Penske


Monza och Senna


Tja, det här är Andretti eller Mansell... Går inte att avgöra på den här
bilden... Lika snygga båda två!


Lövis var helvild i lössnön!


Lola eller Danica...


Kramis med Pirelli


Monza kröp ner i leksakskorgen, och det verkade vara en bra plats
för att slippa bli översprungen av syskon-galningarna!


Schumie älskar däck-leksakerna, och det händer att han somnar i
dem...


Här har han somnat med fler leksaker...


Fler som var trötta igår... Sjuklingen Robert har somnat på kökssoffan
med Kickan.

"Ute" var populärt!

2010-03-26
Nu har elvorna hunnit vara ute t o m några gånger. Första gången var Linnea, mamma och pappa här och hjälpte oss vakta, så då fick hela gänget komma ut. Men det gör vi inte om! Shit, vad svårt att hålla koll på allihop! Det är stor skillnad i hur kavata trollungarna är ute, och Monza var definitivt modigast vid första mötet med snön. Men de flesta fann sig rätt snabbt, och behoven görs på löpande band. Andra gången ute, höll vi inte på att få in Mansell. Han sprang t o m ut i djupsnön, och tyckte det var jätte-skoj!

På skärtorsdag har vi fått tid för besiktning, vaccinering och chip.märkning. Tydligen ska man inte avmaska samma vecka som vaccinering, och det ställde ju till saker och ting en aning, då den Velpan ska ges v 2, 4, 6, 8 och 12. Dessutom glömde jag bort att det var påsk, för tanken var att avmaska lite tidigare och vaccinera lite senare. Men nu är det ju röd dag nästa fredag... Men, men... Veterinären sa att det var OK om jag avmaskar nu på söndag istället för på tisdag, så blir det i alla fall fyra dagar mellan. Mycket man får lära sig nu! Men det är skoj!

Igår lyckades valparna välta ner en blomkruka. Jag tror inte någon fick den på sig, men Danica blev jätte-rädd. Vilket pådrag det blev för en stund! En vettskrämd valp i famnen, samtidigt som jag skulle hålla borta de andra från jorden till Robert kom in från fåren och kunde hjälpa mig. Till slut var jag tvungen att få ut valparna utanför hagen, med påföljden att de smet ut när en ovetande Robert öppnade ytterdörren. Fyra ungar drog rätt ut på vägen, så han fick sin beskärda del av paniken på andra sidan dörren han. Men sen sov de gott en stund! Danica var lite ängslig ett tag, men sen vågade hon sig fram till krasch-platsen och idag är hon lika busig som vanligt. Skönt!



Linnea har somnat i "paradiset" med Kickan som kudde. Så himla synd
att Kickan har sin attityd att skrämmas, framförallt med sitt skall, för
hon är verkligen genom-snäll.


Schumie har somnat hos Linnea.












Danica


Lotus


Spännande!


I händelsernas centrum... Niki var lite "mamma-sjuk" just när jag
skulle fakturera... Vem kan motstå älsklingarna?! Inte jag i alla fall!


Inte bara Niki ville vara med, Pricken ska förstås alltid vara med också!



Lövis tar paus i lektunneln


Slocknat mitt i leken, med en tjurmuskel som sällskap


Niki och Pirelli har dragkamp


Pirelli gnager gristryne, en populär sak som det blev vild jakt om


Lola har somnat på tvätten




Danica och Senna


Snart 7 veckor

2010-03-22
Ja, tiden den går, och man hinner med den i allt mindre grad. Ber om ursäkt för dålig rapportering senaste veckan här på bloggen, men det har varit lite mycket med annat. Bland annat is sm under den gågna helgen. Nåväl, nu kommer en liten rapport i alla fall.

Den tilltänkta avmaskningen förra måndag, blev flyttad till tisdag. Detta pga att flera valpar dragit över 5 kg, vilket var den ofantliga vikt som köksvågen klarade av... Så Robert fick ta hem en häng-våg från Lappträsk. Blev alltså att stoppa raringarna i en tyg-påse och på så sätt väga dem. Inte lika exakt som tidigare, men så är det väl inte lika viktigt att det är lika exakt längre heller. Nu pratar man kg istället för gram! (ler) Penske var i alla fall uppe i nära 6 kg! Får se om det blir ny vägning ikväll, men mer troligt att det blir i morgon för vi ska försöka låta gänget komma och titta på "ute´t" i eftermiddag. Hade planer på att göra det i helgen, men så var ju Robert borta båda dagarna, på isracing i Överkalix och Råneå. Vill ju liksom dela ögonblicket med både honom och videokameran! Börjar vara rätt mycket film-tid vid det här laget, men vi anser att det aldrig kan bli för mycket! Det är ju så kort tid man trots allt får ihop med dessa troll...
Valpköparna kommer senare att få en DVD, där det är blandad kompott ända från dag 1. Likaså kommer vi att göra en foto-bok med ungefär samma innehåll, men stillbildsvarianten.

I morgon är valparna sju veckor, så då är det dags att ringa och boka tid för vaccinering, chipsmärkning och veterinärbesiktning (8 veckor)

Annars är här fullt ös, skulle egentligen säga som vanligt, men det vore en lögn för det är verkligen mer än vanligt! Vi brukar skratta och säga att det pågår rallycross i vårt kök, varvat med lite hockey. Ibland skulle man nog också behöva nyttja begreppen "varning", "svart flagg" och "utvisning". "Time-out" är ett uttryck jag ofta använder när de brottas med varandra...

Har förresten både fått och hunnit testa "gentle-leader" som jag nämnde tidigare att jag beställt till Kickan. Visst drar hon aningen mindre, men inte är det stor skillnad. Har väl inte riktigt gett upp hoppet om den än, men lutar mot att fastslå att strypkopplet fungerar bättre...


Lövis har somnat med "Ville Vessla"

Attans "morsan" som stör när man sover så gott...

Schumie har somnat i BIA´n bland leksakerna

Några bäbisar är det...

Alla har vi våra underliga sovställningar... Tror detta är Danica.


Vi väcker inte bara "puss-begär" hos betraktarna, vi äääälskar att
pussas också!!!


Senna blir lite trött av att busa med sina ungar, men man ser hur
han njuter av det. Kickan hon flyr mest fältet, och tycker bässarna
är ur-jobbiga.

Endast det bästa anstår en prinsessa! Detta ser ut att vara Pirelli eller
Monza.


Penske Puss-pojke!



Första valpen bokad

2010-03-15
I lördags var vår kompis, Tom och hans tjej Theres, hit från Piteå och spanade in våra underverk. Eftersom alla är så oerhört fina och dessutom goa till sättet, var det inte en helt lätt uppgift han hade att välja ut en tjej. Men till slut föll valet på Lola, som han redan från början förälskat sig i via bilderna vi lagt ut på elvorna. Känns jätte-bra att Lola får ett, enligt vad jag är övertygad om, jätte-bra hem. Dessutom med chans till att få träffas! Men det kommer i alla fall att bli som att slita en del av hjärtat ur kroppen när flytt-dagen kommer. Herrejösses, det blir ju som att adoptera bort ett av våra barn!
Mamma tjatar att vi måste lägga ut elvorna på blocket. Men trots allt är de inte mer än 6 veckor i morgon, så det är ju lite tid kvar, och helst skulle jag inte vilja annonsera heller. Ser helst att de hamnar inom umgängeskretsen, eller hos "vänner till vänner". Man är ändå aldrig garanterad att det blir bra hem, men det känns som om oddsen ökar markant! Så vi får väl se. Läste dessutom i en bok att det bara är bra om valparna blir kvar hos mamman åtminstone till vecka 10, så jag känner ingen panik för de åtta veckorna.

Ikväll ska vi avmaska trollen igen. Det medel vi har säger v2, 4, 6, 8 och 12. Vi har tidigare avmaskat onsdag, men då man tydligen inte ska avmaska samma vecka som vaccinering, gäller det ju att försöka få det lite separerat eftersom vaccinering ska ske v 8...
I och med att dosen går efter vikt, har vi sett till att tima även vägning till i kväll. Ett problem bara; bunken vi vägt dem i har blivit för liten!

I alla fall så har vi mer än full fart i köket nu mera, och det är tur att det alltid är nära till "off-knappen" också, så man får pusta ut mellan attackerna! (ler) Men jag vidhåller att jag njuter av varje sekund, även när svetten pärlar i pannan! Skulle det inte vara för den lilla detaljen att man inte kan ha hur många hundar som helst, så skulle jag mer än gärna ha en kennel.
Djur, och hundar i synnerhet, är verkligen livet! Kryddat med motorsport då förstås! (ler)

Innan jag skulle ut med Kickan och Senna idag, så gav jag elvorna varsin vom-pinne. Efter någon minut var det några som försökte stjäla av sina syskon, och jag försökte hitta deras pinnar. Herrejösses vilken fart de hade fått i sig dem! Så då blev jag orolig att de skulle ha fått i halsen, eller att de svalt för stora bitar för sina tarmar... Pjåski, pjåsk... Men i halsen for dock inget, och magarna har inte uppvisat några problem än. Peppar, peppar ta i trä. Tror jag ska ge dem större ben i fortsättningen, så det inte går så fort! (ler)


Schumie har tagit siesta i matskålen!




Här var ju skönt att ligga, lika bra att putsa tassarna under tiden!


Skön sovställning?! Ser inte så ut, men det är inte sällan någon sover
med huvudet i skumma ställningar som denna...


Niki har slocknat under vattenskålarna


Elvorna fick varsin vom-pinne idag, och det var poppis! På den här
bilden är det Lola som "röker cigarr".


Danica


Schumie


Andretti


Jackie


Mansell stack direkt i bädden och gömde sig med sin vom-sticka.


Monza har fått låna Kickans vom-ben






Frångått principer...

2010-03-11
Ja, tiden går, och man gör sitt bästa för att hinna med. Känns som om man önskade att dygnet hade ännu fler timmar, så man skulle hinna spendera ännu mer tid med ungarna. För det är verkligen de mysigaste stunderna på dygnet! Härligt har det varit i alla fall, att Robert nu varit hemma två helger på raken, och det märks att han trivs. Framförallt är det roligt att se hur han njuter av att ungarna visar honom allt större intresse. Att det inte längre bara är jag som gäller om vi båda kommer samtidigt in i köket. Även helgen är planerat att vara hemma, och eventuellt kommer en kompis och tittar på en valp på lördag. Även om det kommer att bli som att slita hjärtat ur kroppen på en, när den dagen kommer, så är det här verkligen ett hem jag skulle unna en av mina bässar! Men bara tiden kan utvisa hur det blir.

I veckan har jag frångått mina principer när det gäller hundträning x 2. Jag är helt inne på Fredrik Steen´s linje, att man ska träna hundarna till att förstå hur man vill att de ska vara. Man ska inte behöva hjälpmedel till det. Men även om det känns som om Senna´s skällande minskat en aning, så fortsätter han att vara rätt obstinat framförallt när det är främmande här och han vill ha uppmärksamhet. Än värre är Kickan som skäller både när det kommer någon, och när hon ser någon på vägen utanför fönstret. Så igår beställde jag ett anti-skäll-halsband med fjärrkontroll. Svindyrt, men jag tror mer på en grej som jag styr och kan lägga till kommandon så att det inte bara blir associerat med själva halsbandet. Återstår att se hur det funkar, men nu har jag svalt min stolthet och bestämt mig för att testa.

Samma sak så har jag beställt ett "ut-och-gå-hjälpmedel" till Kickan. En "gentle-leader" som ska motverka att hon drar. Jag tror egentligen inte på sånt heller, utan är helt inne på den linjen att man ska stanna så fort de drar, så de inser att de inte får några fördelar av att dra i kopplet. Men dels är det ganska tålamodskrävande att göra det varje promenad man är ut på, samt att min kropp kommer att ge upp inom en snar framtid om det fortsätter som nu. Så nu tänkte jag att jag testar i alla fall, så får vi se om det är pengar i sjön eller glad kropp... Jag kommer självklart att fortsätta med den ursprungliga träningen att jag stannar när hon drar, men om jag slipper göra det varje promenad, är risken för sammanbrott betydligt mindre. Återstår att se, och jag återkommer med besked om hur det fungerar längre fram. Har inte fått någon av grejorna än.


Många tror att somliga är påtvingade hundlivet, men spana in mannen
på bilden; han njuter av livet som "hundfarmare"!




Puss Pappa!


Pricken och Niki i min famn. Underbara lilla katt, som fyller 14 år i
Maj, men fortfarande är som en unge i både lynne och kropp!



Kommentarer överflödiga!


Mattes lilla Niki!

5 veckor idag!

2010-03-09
Idag blir elvorna 5 veckor! Jag vidhåller fortfarande, att de trots att man varje dag tror det är omöjligt, så blir de underbarare för var dag som går. Framförallt för att de börjar utveckla såna personligheter. Alla har sagt åt mig att det blir jobbigare ju äldre de blir, och framförallt då vi har ett rätt ansenligt gäng. Men jag vidhåller fortfarande att det var jobbigare när de var riktigt små, för då oroade man sig varenda minut för att de inte skulle må som de skulle, att de inte skulle få nog med mat, etc. Nu ser man ju om nå´t är fel på ett helt annat sätt. Nu kan de förmedla sig på ett helt annat sätt.

Det är full fart, och jag fortsätter att njuta av tillvaron!










Porträtterade skönheter

2010-03-04
Igår var det avmaskningsdags igen. Gick otroligt bra även denna gång, bara nån som strulade lite, men inte värre än hanterbart. Eftersom de ändå skulle fångas in för avmaskning, passade vi på att ta porträttfoton på hela gänget. De är ju så hiskeligt lika många av dem, så vi fick fota av deras namn på en lapp innan vi tog bilderna, för att klara av att hålla isär dem! (ler)

Nu börjar det vara fullt race i huset. Tidigare har elvorna liksom tultat fram på ostadiga ben, men idag insåg jag att det börjar vara bra drag under galoscherna! Men det är verkligen "on" och "off", och precis där det blir "off", där sover man, oavsett om det är i en matskål eller mitt på golvet.
Underbara ungar!!!
















4 veckor idag!

2010-03-01
Fyra veckors dagen är här, och elvorna fortsätter att bli allt snyggare för var dag som går, trots att man varje dag tror att gränsen för hur snygg någon kan vara är nådd. Det blir mer och mer bus, och gnaga börjar bli favoritsysslan. Men det syns även tendenser till att börja bära omkring saker, samt att de har en liten boll som de rullar omkring ibland. Hoppas verkligen de får Kickans iver för apportering, för det är skoj. Senna springer visserligen gärna och hämtar saker, problemet är bara att han ogärna kommer tillbaka med dem. För det är ju så skoj att bli jagad! (ler) Har precis varit ut och lekt med honom och Kickan i snö-yran, och det var en vanlig dag;
- Jag kastade leksaken, Kickan hämtade den, Senna stal den av Kickan och drog iväg med den och skulle givetvis gräva ner den överst i en snö-hög. Men idag lärde jag Kickan att hämta den av honom. Dessutom började Kickan visa mer intresse av att kampa med leksaken med Senna, tidigare har hon släppt direkt.

Idag har det varit fullt ös, varvat med tvärnit. Något ni kan se på bilderna redan, som i mångt och mycket följer temat "att somna på sin post"...
















Fullt upp!

2010-03-01
Idag fyller Senna 1,5 år, och redan pappa till elva ungar som fyller 4 veckor i morgon! (ler)
Han har hela tiden visat stort intresse för sina ungar, men har ju inte riktigt fått vara så närgången för Kickan. Men nu börjar det bli bättre och bättre. Idag är nog bästa dagen hittills. Idag har han t o m legat på rygg för dem, och låtit dem lukta och leka med honom. Men lite rädd är han allt fortfarande! Går de mot honom, hoppar han gärna baklänges! (ler)

Jag har byggt ut "valphagen" till att omfatta större delen av köket, och har i princip bara spärrat av för de angränsande rummen. Kan tala om att det har varit full ös idag! Med svetten pärlande i pannan, har jag torkat både det ena och det andra! Kan tala om att jag normalt sett tillhör jordens mest kräsna människor... Men det är skillnad när det är ens egna trollungar det gäller!

Börjar vara ett tag sen man sov en hel natt nu... Typ innan elvorna föddes. Men sova får man göra en annan gång, nu är det bara att njuta så länge det varar och försöka hinna få så mycket tid som möjligt ihop med dessa underbara små skapelser!

De är enormt pussiga, och klänger sig gärna upp efter tröjan mot ansiktet för att få pussas. Kan väl kanske ha lite att göra med att jag har pussat dem "någon enstaka gång"... (ler)



Lola har koll på övriga gänget från BIA-bädden!


Nu har mattes nallar börjat bli poppis, och flera har börjat bära
omkring några små-nallar; hur sött som helst!



Torka-pink-handduk... Går fint att tugga på! (puh)


Elvorna har fått varsin latex-gris, och börjar visa större och större
intresse för dem. Men Senna knycker dem så snart han får chansen!


Far och dotter


Senna försöker snika till sig lite valp-mat, men har fullt upp med att
vakta sina tassar från nyfikna troll
.


"Skvallerbytta bing bong, går i alla gårdar, slickar alla skålar..."


Siesta i valp-fabriken!


RSS 2.0