När eldsjälarna brunnit ut...

2010-07-26
Igår var jag, Robert och pappa på Rallycross SM i Piteå. Senna fick semester och stannade hemma med mamma, medan övriga gänget var med. Vi tog så klart bussen, och kära J-O Renberg var gullig nog att fixa plats nära depån så vi hade nära med både foto-grejor och hundgrejs. Det gick så klart bra som vanligt, men det är förstås rätt jobbigt när gänget ska skälla åt andra hundar, och varvar upp varandra så fantastiskt. Vi har även börjat märka av en tendens till uppgörelse i flocken, om vem som ska bestämma. Helt klart är att det inte blir Jackie, men sen är det en öppen historia. Att det sedan var extra oro i flocken, gick nog att skylla på vädret, för det var ett jäkla regn-rusk. Så jag och valparna spenderade både andra och tredje omgången i värmen i bussen. Med en liten runda i depån i pausen mellan omgångarna för mig och Penske, medan Robert fick torka en stund i bussen. Den rundan gick däremot jätte-bra, för en och en är valparna exemplariska!

Bäst jag satt där i bussen ramlade lite tankar över mig, som jag var tvungen att skriva ner, och nu tänkte jag dela med mig av dem här på bloggen även om det inte har med mitt huvudtema, hundar, att göra. Men väl mitt andra stora intresse, bilsport :

"Sitter här i en varm och skön buss, och ser hur regnvattnet strilar i en jämn ström på rutorna. Jag lyssnar till ljuv musik, i form av andra omgången av Rallycross SM i Piteå. Jag finner till min häpnad, och även en viss besvikelse, att jag inte har något problem med att sitta här i bussen och hålla våra hundar sällskap, trots det jag hör att pågår där ute.

Har man då alltså till slut lyckats knäcka även mitt tidigare så brinnande intresse?! Kanske det, efter så många år av tjaffs, konstiga regeländringar och totala överkörningar av oss på fältet. Visst kan även jag se att det är ett uppsving i år, med fler startande i SM än på ett antal år, vilket inte alls är konstigt när man sett över det här med vilka klasser som är de intressanta och justerat startavgifter och annat till en human nivå. Det bästa av allt är förstås att 2400 cc äntligen fått SM-status.
Men än fler kunde det varit, och så även på vår sinande DM-nivå, men med det senaste slaget under bältet, där "gamla" bilar rensades bort ur SM, gick luften ur fler än oss.
För visst är det många man saknar! Här jag sitter i Piteå behöver jag inte ens ta bort skygglapparna för att se att jag saknar Andreas Petterssons Opel Kadett C, Daniel Loggerts Opel Ascona B, Jaakko Ollilas VW bubbla, och gläntar man lite på skygglapparna saknas så klart Urban Anderssons Volvo PV också. Givetvis fler än så, men jag känner att de namnen kan räcka för att anföra en stor trupp av utstötta.

Jag begriper inte status-höjningen i att ta bort fina och välskötta bilbyggen, bara för att karossen slutade tillverkas i utskottets ögon för "alldeles för många år sedan". Vad är då bättre med att bilar som tillverkas idag, får köra med motorer från samma stenålder som man förbjöd karosser ifrån?! Det mina ögon ser idag, är inte den stora mångfald av bilar som man säger sig ha uppnått. Istället ser jag främst väldigt många BMW M3 (som i och för sig är en bil jag gillar och hade önskat mig tillsammans med körkortet!) och fortfarande väldigt många Volvo S40 och 240. Givetvis ett fåtal modeller därutöver, men jag ber om ursäkt om nån blir kränkt, då mitt tränade bilsportöga knappt ser skillnad på de Hyundai och Skoda som deltar, och skillnaden är inte heller särskilt stor till Volvo C30. Så för mig har mångfalden i att utan att ha ett tränat öga, se flera olika modeller på banan som vi gjort förrut, försvunnit. För att inte tala om de förare som inte klarat att hosta upp ansenlig mängd pengar, alternativt inte hunnit bygga nytt med tanke på att regeländringen inte blev känd förrän början av November 2009.

Själva kör vi förmodligen sista säsongen, eftersom vi redan kör på övertid med RM i Back-seriens största klass. Det är till och med så att jag för första gången känner att jag vill prioritera åtgärder i vårt länge eftersatta hem, istället för vår högt älskade tävlingsbil. Betänk att de orden kommer från en som 2007 valde att köpa en gemensam bröllopspresent till vår 10-åriga bröllopsdag, i form av en Sellholm styrväxel till Asconan...!
Min spontana känsla är att jag inte vill ha någon ny bil. Asconan är liksom vår grej, sen gör ju givetvis aspekten att inte ha råd sitt också. För det är inte så bara att fixa en ny kaross, även om dyra detaljer som motor, växellåda och bakaxel passar, så är det mycket annat som drar iväg. Bara sånt man sparat på sig i reservdelar genom åren, som framvagnsdelar, fälgar, etc.
Som det verkar nu kommer jag inte behöva lämna gården nästa år för att få se Asconan, och i dagsläget är den konstiga känslan att det främst är kompisarna man kommer sakna. Givetvis även adrenalin-kicken, men...
Antingen börjar jag bli gammal, eller också är det bara så att även mitt mått blivit mer än rågat. Visst kommer det att bli tomt, för det är en medfödd livsstil som går i graven!

Så det är vad man åstadkommit, alla "gubbar" som genom åren önskat bygga monument över sig själva, med den ena knäppare regeländringen efter den andra.
Men om nu eldsjälarna börjar ge upp, vem ska då brinna för sporten?!"


Kristoffer Andersson och Fredrik Tiger, dras till varandra som två
magneter.
Jag avser inte att kasta någon skugga över vare sig BMW...


... Volvo S40...


... eller någon annan bilmodell...


... snarast vill jag låta solen lysa även på de utstötta modellerna!

Pirelli - princess of alcatraz

2010-07-16
Idag var det ett reportage om valparna i Norrbottens Kuriren!
http://www.kuriren.nu/nyheter/artikel.aspx?articleid=5463622
Jag föredrar ju att skriva själv om andra, men det här var riktigt bra! En ren slump dessutom, för en kompis som har praktik-plats på sportavdelningen på Kuriren, ringde mig för uppslag om vad som händer i motor-branschen (var han nu fick ifrån att jag skulle ha koll på sånt... ler). Han frågade vad vi pysslade med, och jag sa att vi håller på att höja staketet för att hålla våra hulliganer kvar på tomten.
- Just ja, ni hade ju en hel hög med hundar, kommenterade han då
- Japp, svarade jag, bara sju stycken!
- Har ni sju hundar?! Men sålde ni ingen av valparna?
- Jodå, vi har sålt 6 st, men det var ju 11 från början, eller t o m 13 fast 2 var dödfödda.
Han repeterade vad jag sagt i chockad ton, och då började nån prata i bakgrunden.
- Du, sa Björn (som han heter), får vi göra ett reportage om er och hundarna?!
- Hmmm..., sa jag, ja i så fall får du göra det så jag vet att det inte blir nåt fjantigt!
Sagt och gjort, men i och med att Björn är stationerad i Luleå fick det bli mina bilder, vilka de blev mycket nöjda med! Stolt matte idag, och alla andra dagar!!!

I alla fall har vi höjt altanräcket i söndags, så nu är det 1,20 m högt. Samma kväll som allt var klart, inklusive den grind jag äntligen fått också, hoppade Pirelli över inte mindre än 2 ggr!!! Hon liksom hopp-klättrar över, så för att klara hennes Panter-kropp och språng, skulle vi nog måsta höja en meter till! Men vi får väl trösta oss med att de andra än så länge hållit sig innanför.

Princess of alcatraz, Pirelli

I lördags byggde vi ut rastgården, så den är nu ca 45 kvadrat, och nu är den väldigt poppis igen! Den nya deln sätter vi inte grus i, utan låter helt enkelt trollen gräva bäst de vill och så försöker vi överleva all sand inomhus istället. Vad gör man inte för de små liven?!

I tisdags började vi säkra vår gärdsgård, genom att sätta ett nät med stolpar innanför, samt en bräda i ovankant. Det blev ca 1,30 m högt, så nu hoppas vi på att hålla trollen kvar på gården! Men vi har bara gjort drygt hälften.

Just nu håller svärfar på att den delen av altanen som vi inte har inglasad, får ta inglasningen senare ikväll då vi kan flytta ut grejerna på den då ny-tvättade delen. Robert har jag "ställt ut" på torget här på byn, tillsammans med bilar och buss. Mamma säljer lite smycken åt mig, hoppas jag! (ler) Själv tycker jag bara om att tillverka dem, försäljningen är lite pinsam...

Lisa och Penske, med Jackie i bakgrunden


Penske-puss, var tvungen att muta valparna med ben, så jag och
Lisa fick baka bullar i fred!


Senna

Bull-deg på G


Bulldeg på jäsning


Redo för ugnen!


Ben-tuggare


Jackie käkar grisöra


Roberts favorit-mat på G; PLÄTTAR






Niki har krypit upp i famnen till Lisa i häng-gungan; mysigt!


Jag har ställt upp i en tävling i att göra ett omslag. Det är en given mall, och bara en rubrik man fick ändra. Vilken det är kan ni nog gissa er till...


Bilden föreställer min kusin Lisa, från Linköping, när hon sitter och tittar på Back SM i Örebro. Ni får gärna följa länken nedan och gå in och ge oss en röst! Inga priser att tala om, men äran! (ler) Jag älskar bilden, för den lämnar så mycket åt fantasin, och är så ovanlig då hon inte stirrar in i kameran. Jag lovar att hon är fullt omedveten! (ler)

http://www.dvomslag.se/4c3dac89d4bce?page=1

Penske 30 kg!!!

2010-07-08
Penske har tangerat 30 kg gränsen idag, så nu är han 2 kg tyngre än sin far och bara 5 kg lättare än sin mor! Danica har gått ikapp Pirelli, så nu väger de tyngsta tikarna 25,2 och Jackie väger bara 22,7 medan Niki försvarar mitten-regionen med sin 23,9.

Sur hundradel!

2010-07-08
Tävlingarna i Överkalix gick egentligen långt över förväntan för "husse till valparna", då han lyckades knipa andraplatsen båda dagarna! Så långt skulle det egentligen inte räcka med våra materiella förutsättningar, men han körde så sinnessjukt bra så man kan inte vara annat än mega-stolt! Men det som var surt, var att i söndagens tävling fick han stryk med en fjantig hundradel! Som om det inte vore nog, var det andra gången i år och mot samma motståndare! När det gällt strid om seger har Robert aldrig haft hundradelarna på sin sida, men väl när det gällt andra placeringar har det hänt någon gång. Sjukt jämt, men skoj! På lördagen hade Robert samma platssiffra som sina klubbkompisar, Johan Riström och Linus Westman, men där var det lite mer stolpe in då eftersom Robert hade bättre placering i särskiljande omgång.


Valparna var som vanligt jätte-duktiga, förutom skällandet på andra hundar.
Så nu gäller det mycket träning av det här framöver, och det känns faktiskt riktigt skönt att vi inte har nästa tävling förrän sista helgen i Augusti. Kanske kan få lite ordning på hemma-plan då...

Igår tränade vi fot och hundmöten, dels med Elvis och Scotty, men sen fick vi promenadsällskap av Linköpingarna och Russin. Jätte-nyttig träning, och det fungerade riktigt bra!
I förrgår la vi köttbulle-spår här hemma på gården, och det var riktigt poppis!

Valparna har lite av och till varit risiga i magen. Det både kan och har säkert delvis att göra med allt de åtminstone försöker stoppa i sig (och förmodligen lyckas med en del också). Men i alla fall fick jag höra av Andrettis gud-matte, att även hon varit risig i magen, och de hade de fått ordning på genom att byta till Royal Canin´s valp-schäfer-foder. Eftersom det funkade för henne, ansåg jag det vara värt att prova, och nu nästan en säck senare har vi ordning på alla magar! (peppar, peppar, ta i trä!)
Tyvärr är det ett betydligt dyrare foder än Eukanuba, men åtminstone har även de jaktrabatt (20%/säck). Eukanuba har inga rasspecifika valpfoder, men däremot får Senna och Kickan Eukanubas Schäfer-foder, och det funkar fin-fint. Så vi får väl se tiden an vilket märke det blir för vårat gäng. I dagsläget får i alla fall katterna och valparna Royal Canin och stora hundarna Eukanuba.

I veckan har svärmor och svärfar varit och fixat villastängsel som vi ska sätta på insidan av vår gärdsgård. Hundarna bryter av pinnar på löpande band, och Kickan har redan hoppat över. Är väl bara en tidsfråga innan hela gänget använder det som agility-träning... Förhoppningsvis får vi stängslet innan helgen, så vi får fixa det snarast.
I morgon ska Robert försöka åka och fixa lite virke till att höja altanräcket, för där har nu även valparna börjat hoppa över...
På lördag ska vi försöka ta oss till Haparanda och köpa till 3 sektioner till hundrastgården, för den har blivit totalt ointressant sedan vi satt grus i den. Så vi tänkte testa att låta dem ha bortre delen ogrusad, och hoppas att det inte ska dra in så mycket damm som det gjorde innan vi grusade det övriga...
De vet vad de vill, våra små troll!

Husse-Robert har publik när han bygger en gång åt hundarna på
gruset i rastgården. Funkar hyffsat, men det gillar inte gruset!


Pirelli assisterar husse


Jackie-matt-marodör! Allt annat än hundmaten som serveras i skål äts
med god aptit!

5-månaders race på Bränna

2010-07-01
Idag är trollungarna hela 5 månader! Vår dag är spenderad till hälften hemma, och resten uppe på Bränna-berget i Överkalix där vi har Back SM i helgen. Vi ska givetvis skälla ut alla hundar vi ser, och det behövs bara att en går igång så är hela flocken igång. Lite jobbigt, men vi jobbar på det! I övrigt är de hur lugna och fina som helst att ha att göra med, och jag är såååå stolt! Har haft Emma och Linnea till hjälp idag, och i morgon ansluter även Lisa. Bra med gott om kusiner! Håll tummarna för att "hussen till valparna" får en bra tävlingshelg med riktigt många SM-poäng! Asfalt är ju tyvärr inte det underlag vår bil gillar bäst, men det är bara att gilla läget och göra det bästa av situationen. Vi hoppas på god hjälp av våra klubb-kompisar att plocka poäng av de stora hoten i totala SM! Sov gott allihop, det ska jag göra efter en sväng genom bastun som står redo och väntar i detta nu!

RSS 2.0